Povijest

Proizvodnja električnih visokonaponskih aparata jedan je od najznačajnijih faktora povijesti i tradicije tvrtke KONČAR. Proizvodnja prekidača počinje 1948. godine po licenci francuske tvrtke "Merlin - Gerin" te je jedna je od prvih takve vrste na širem području jugoistočne Europe dok proizvodnja rastavljača počinje 1957. godine.

Preseljenje na današnju lokaciju na Borongaj uslijedilo je 1963. godine kada je počela i proizvodnja prekidača naponske razine do 420 kV. Veliki korak u razvoju prekidača je uslijedio 1976. godine kad je od njemačke tvrtke "Siemens" dobivena licenca za proizvodnju prekidača te oklopljenih postrojenja baziranih na plinu SF6 kao izolacijskom mediju, tehnologiji koja se zadržala do danas.

1991. godine je osnovana tvrtka KONČAR - Električni visokonaponski aparati d.d. kao nasljednica proizvodnje električnih visokonaponskih aparata bivše tvrtke koja je restruktuirana u svrhu usvajanja principa poslovanja na otvorenom tržištu. Novo poduzeće poduzelo je mjere za optimiranje i daljni razvoj proizvoda te je uz optimiranje konstrukcije postojećih SF6 prekidača do 2004. godine, završen razvoj nove generacije SF6 prekidača (123 - 420 kV) koji su uspješno tipski ispitani i potvrđeni u pogonima širom svijeta.

U tom je razdoblju uspješno dovršen i razvoj novog tipa rastavljača (72.5 - 550 kV) te metalom oklopljenog postrojenja (123 - 145 kV). Nova organizacija, poslovna i financijska neovisnost, novo rukovodstvo, osobni napredak, marketing orijentacije i osiguranje kvalitete doveli su do snažne i moderne tvrtke koja može savladati sve izazove međunarodnog poslovanja.

Sustavi upravljanja kvalitetom (ISO 9001) te zaštitom okoliša (ISO 14001) najbolji su pokazatelj brige o cjelokupnom proizvodnom procesu. 
Postrojenje s pneumatskim prekidačima
 
Zadovoljstvo kupca te ulaganje u razvoj temeljni su principi koje tvrtka želi zadržati i u budućnosti te osigurati sebi stalno mjesto na svjetskoj karti proizvodnje električnih visokonaponskih aparata. U prilog tome najbolje govori brojka od preko 7000 električnih visokonaponskih aparata isporučenih širom svijeta.

Kratki pregled slika kroz povijest možete pogledati na linku: Galerija - Iz povijesti